Train je hersenen om frustratie te voorkomen

Onlangs zag ik dit YouTube filmpje van Richard Davidson. Richard Davidson is professor in de psychologie en psychiatrie. Hij houdt zich al 30 jaar bezig met breinonderzoek. Hij heeft diverse boeken geschreven en is oprichter en voorzitter van het Center for Healthy Minds.
Train je hersenen om frustratie te voorkomen

Onze vier breincomponenten

In dit filmpje van Richard Davidson benoemd hij de vier afzonderlijke breincomponenten die belangrijk zijn voor een gezonde geest en zorgen dat je je blij voelt. Uit onderzoek blijkt dat deze componenten flexibel en dus middels allerlei oefeningen en opdrachten te trainen zijn.  

En laten die componenten je nu helpen bij het aanpakken van je frustratie.

Hoe dan? Zul je je afvragen, dat zal ik je uitleggen.

Maar laten we eerst kort inzoomen op deze vier breincomponenten:

  1. Veerkracht: het vermogen wat we hebben om snel te herstellen van negatieve gedachtes die we kunnen ervaren bij teleurstellingen en tegenslagen
  2. Aandacht: de mogelijkheid om focus vast te houden en mogelijke afleidingen te voorkomen. Het gaat hier om bewust bezig te zijn met de dingen die we doen.
  3. Positiviteit: het vermogen om met een positieve blik te kijken naar zaken. En ook vast te houden aan deze positieve gedachtes.
  4. Vrijgevigheid: aardig zijn voor anderen, anderen helpen, handelen naar het gedrag van anderen (acting on behave of others)

En hoe verhouden deze componenten zich nu tot jouw frustratie?

Zoals ik al in eerdere blogs schreef gaat het bij frustraties niet om de situatie die frustraties oproepen, dat denken we namelijk vaak, maar gaat het om onze gedachtes over de situatie. Dit zijn niet helpende gedachtes die kunnen oppoppen als ons iets niet lukt of als we iets niet krijgen wat we wensen of verlangen.

Het gevolg van die gedachtes kan zijn is dat we ons gaan verzetten en uiteindelijk onze doelen niet gaan halen. En laat nu net het halen van doelen ons veel plezier in het leven geven en dus ondermeer zorgen voor een gezonde geest.

Door deze vier componenten te trainen kun je je dus beter wapenen tegen teleurstellingen en tegenslagen. 

1. Veerkracht en frustratie

Veerkracht zoals gezegd; snel kunnen herstellen van negatieve gedachtes. Dit kan je helpen om niet meteen gefrustreerd te raken als iets niet lukt of als je iets niet krijgt wat je wenst of verlangt. Maar hoe kun je nu werken aan veerkracht?

Tip werken aan veerkracht: leer omdenken! Je leert jezelf hierbij om niet helpende negatieve gedachtes om te buigen in positieve helpende gedachtes. Zodat je bij een teleurstelling of tegenslag positief kan denken.

2. Aandacht en frustratie

Het trainen van aandacht kan zeker helpen bij voorkomen van frustraties. Focus kan ons helpen om onze doelen te behalen en dus te krijgen wat je wenst en verlangt. Maar hoe train je nu aandacht?

Tip werken aan aandacht: kies iets waar je geconcentreerd en dus met volle aandacht aan moet werken. Je gaat dit een uur doen en zorgt dat alle afleidingen als bijvoorbeeld mail, telefoon etc. uitstaan en voor dat uur zet je ook een wekker. Hierdoor train je jezelf om dat ene uur met 1 ding bezig te zijn en is er geen mogelijkheid of prikkels die je in dat uur kunnen afleiden. Zo leer je om iets met aandacht te doen. Is het uur om dan mag je stoppen en jezelf met iets belonen. Zorg ervoor dat je na afloopt alleen kijkt wat gelukt is in dat uur en niet naar wat je eventueel nog moet doen. Dat haakt mooi in op positiviteit.

3. Positiviteit en frustratie

Door vooral te kijken naar wat er wel is en wat er wel goed gaat krijgt je zelfvertrouwen zo’n boost dat je je ook makkelijker kunt wapenen bij opkomende tegenslagen en teleurstellingen. Hoe kun je dit trainen?

Tip werken aan positiviteit: start een positiviteitsdagboek. Ga een maand lang iedere dag bijhouden wat er goed ging die dag, waar ben je trots op, waar ben je dankbaar voor. Door deze zelfreflectie krijg jij zicht op waar je goed in bent en waar je energie van krijgt en stijgt je zelfvertrouwen. En als er moment komt dat je gefrustreerd dreigt te raken kijk dan eens naar deze bron van positiviteit. 

4. Vrijgevigheid en frustratie

Anderen helpen maakt ons gelukkig en is dus goed voor onze geest. Dus kijk eens hoe jij een ander kunt helpen. En weet dat als jij gefrustreerd bent en je doelen niet haalt er altijd mensen zijn die jou graag willen helpen en met je willen samenwerken.

Tip werken aan vrijgevigheid: stel je open voor de ander. Kijk waar je hem of haar mee kunt helpen. Vraag waar de ander mee bezig is en hoe dit gaat. Zo kan je zien waar jij wellicht hulp kan bieden. Vraag om hulp als je er niet uitkomt, en nee dat is geen zwaktebod!

Denk maar eens aan deze Boeddhistische uitspraak:

 

Wil je meer weten over frustratie en hoe daar mee om te gaan. Of wil je daadwerkelijk met je frustratie aan de slag? Dan kan ik je daarbij helpen in de vorm van training of coaching.