Jouw leiderschap dagstart!

Een podcast van spreker, trainer en schrijver Remco Claessen over de 4 wetten van leiderschap. Neem regie over je eigen leven, maak de keuzes die je gelukkig maken en help anderen jou te helpen. Maar dan iets uitgebreider. Riemen vast, here we go!!!

Like Comment

  KERN

  • Waar gaat leiderschap ook alweer over?
  • Hoe krijg je jezelf of je organisatie op de juiste koers?
  • Welke stappen zorgen ervoor dat jij de meeste waarde kan geven aan je omgeving?
  • En dat je het ook nog eens optimaal naar je zin hebt!

  Met zijn karakteristieke energie en ongebreideld enthousiasme, beantwoordt Remco in deze dagstart-podcast deze vragen aan de hand van zijn 4 wetten die je leven effectiever, energieker en veel doelgerichter maken dan ooit tevoren.

  De 4 wetten zijn:

  1. Neem je eigen verantwoordelijkheid: je bent het gevolg van je eigen beslissingen, neem dus regie over je eigen keuzes.
  2. Maak een kompas: maak een plan want als je geen plan hebt voor je eigen leven, word je ingezet in andermans plannen; het kompas helpt je met de richting van je keuzes.
  3. Onderzoek het kompas van je omgeving: mensen willen en kunnen wel veranderen maar willen niet veranderd worden; wat willen de mensen in mijn omgeving en hoe kan ik hen daarbij "manipuhelpen"?
  4. En geef hen het beste wat je te bieden hebt: als je waarde geeft aan de ander, dan wil de ander jou hebben, naar je luisteren, met je samenwerken, etc.

  Open deuren? Zeker, op het eerste oog wel. Maar ga de deuren maar eens door, pas de wetten toe en je zal zien dat ze best pittig en ongelofelijk fundamenteel zijn.

  WAT KAN IK ERMEE?

  Wil je je dag of week vol energie en een goed humeur beginnen? Alleen dan al is het beluisteren van deze podcast een feest. Maar het helpt je ook echt om niet te verzanden in het gedoe van alledag maar juist de focus op de juiste zaken te houden en je energie te richten op wat je echt verder helpt.

  Want het gaat om leiderschap en dat is iets anders dan management. Bij leiderschap staat centraal "wat er waarom moet gebeuren", management gaat over "hoe iets wanneer af moet zijn". 

  De 4 wetten geven je houvast om te bepalen wat belangrijk voor je is (wet 1),
  wat je moet doen om de keuzes te maken die je blij maken (wet 2),
  vervolgens zorgen dat je omgeving jouw kompas niet dwarsboomt (wet 3)
  doordat je voor hen waardevol bent (wet 4)

  Maar de 4 wetten geven je ook een hele duidelijke focus en houvast om je eigen leven leuker, effectiever en energieker te maken. Hoe dan? Lees verder!

  HOE DOE IK DAT DAN?

  Allereerst die eigen verantwoordelijkheid. Kijk niet naar buiten of naar anderen. Slechte dingen gebeuren, net als goede dingen. De vraag is hoe jij erop reageert. Want de keuze die je maakt bepaalt hoe jij komende week, maand, jaar in je vel zit. Toepassing van wet 1: 'je bent het gevolg van je eerdere beslissingen en je word het gevolg van je toekomstige beslissingen'. Maak dus de juiste keuze!

  Daar komt wet 2 bij van pas. Je moet een kompas hebben om te weten of je op de juiste koers zit. Wat is dan die juiste koers? Remco noemt dat 'kwispelstaartdiagnostiek': als een hond blij is, gaat ie kwispelen. Waarvan ga jij kwispelen? Toepassing van wet 2: houd eens een week of 2 bij een energie-woorden-sheet bij. Waar word je blij van? Waar kijk je naar uit? Wat geeft je een boost aan energie? Wanneer vliegt de tijd? Noteer wat energie geeft en wat energie kost. Aan het eind van die 2 weken heb jij een hele lijst van zaken die je graag doet en zaken waarvan je graag ver weg zou blijven. Ziehier, jouw ruwe kompas: als je bewust keuzes maakt voor de zaken die je energie geven, creëer je voor jezelf een toekomst vol zaken met energie. En helaas, ook omgekeerd dus pas op dat je die weg vermijdt. Ofwel: ook als het even tegenzit, maak de juiste keuze en je levensgeluk zal erop vooruitgaan. Laat je kompas je sturen naar nieuwe kwispels!

  Dan heb je je eigen kwispelkompas. Mooi. Maar ja, we leven in een omgeving met andere mensen die ook vanalles willen (en hopelijk ook hun eigen kwispels kennen) en dat is zelden 1-op-1 in lijn met jouw kwispels. Daar komt de toepassing van wet 3: onderzoek de kwispels van de mensen om je heen zodat je snapt waarom zij bepaalde keuzes maken. Dram niet je eigen zin door want de ander gaat niet meebewegen (de ander wil niet door jou worden veranderd). De ander gaat wel meebewegen als je hem of haar helpt een kwispel te realiseren. Dus: wil je je eigen kwispel bereiken, zorg dat je de kwispels van de mensen om je heen kent.

  Want toepassing van wet 4 zegt tot slot dat als je de ander helpt met zijn of haar kwispel, je je eigen kwispel veel makkelijker kunt behalen. De ander stribbelt namelijk niet meer tegen maar is coöperatief: hij of zij heeft er immers zelf baat bij. Knoop dus jouw kwispel aan die van de ander of ruil ze uit. 'Manipuhelp' de ander bij het realiseren van jouw kwispels.

  OVER DE EXPERT

  Remco is een energieke performer en rebelse trainer en auteur die zich richt op de ontwikkeling van talent op het gebied van leiderschap en beïnvloeden.

  Meer over Remco.
  De podcast zelf is te downloaden via deze link.


  Pascal van den Boorn

  Founder / Moderator, Generation Magnets

  (team)performance --- leiderschap --- visie&strategie --- van start-up naar scale-up -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Neem gerust contact op als je denkt dat ik je ergens mee kan helpen. Ook plezierig als je wat komt brengen trouwens. Contact me via e-mail, WhatsApp of bel me ouderwets. Leuk! --- pascal@generationmagnets.com --- 06-51333319

  9 Contributions
  8 Followers
  2 Following