Ik en mijn frustraties

In dit blog ga ik nog dieper in op hoe frustratie en stress ontstaat en welke stappen erin te nemen zijn. Zodat je bewuster naar jouw frustratietolerantie kunt kijken. Je geeft niet meer toe aan uitstel, afstel of verleidingen, maar zorgt dat je je doelen daadwerkelijk gaat behalen.

Like Comment

Wat bepaalt nu die frustratie

Het is goed om je te bedenken dat niet zozeer de situatie zelf, maar onze gedachten over de situatie stress en frustratie veroorzaken. Onze irrationele gedachtes over de situatie zijn de oorzaak en het gevolg is frustratie of stress.

Welke irrationele gedachtes zijn er?

Voorbeelden van irrationele gedachtes zijn: ‘dit gaat me nooit lukken’, ík heb er geen zin in’, ik moet mijn zin krijgen’, ‘het moet op mijn manier’, ‘ik kan het niet’, ‘zie je wel dit is te moeilijk ik ga wat anders doen.’

Denk bijvoorbeeld aan een gedachte als: ‘dit gaat me nooit lukken’. Je gaat geloven in je eigen onmacht. Je denkt dat je het niet kunt, dus doe je het maar niet of stel je het uit. Je merkt in deze situatie dat je het lastig vindt om te accepteren dat het niet meteen lukt.

Hoe kan je met die gedachte aan de slag? Leer meer geduld te hebben, leer omgaan met spanning zodat je meer aan kunt dan je nu denkt.

Of de gedachte: ‘ik heb er geen zin in’ die op popt zodra je iets moet doen waarvan je weet dat het moeilijk gaat worden. De motivatie om het te doen en door te zetten ontbreekt.

Hoe kan je aan die gedachte werken? Stel jezelf een doel en ga met dat doel voor ogen aan de slag.

Wat te denken van de gedachte: ‘ik moet mijn zin krijgen’. Leer je verwachtingen bij te stellen, accepteer dat je niet altijd automatisch je zin krijgt.

Of herken je wellicht deze gedachte ‘zie je wel dit is te moeilijk ik ga wat anders doen’ als je iets belangrijks en moeilijks snel weer inwisselt voor iets makkelijks. Je laat je afleiden door zaken die minder moeite kosten en vaak ook minder belangrijk zijn. Timemanagement kan uitkomst bieden. 

Dus wat we veelal doen, als het niet gaat zoals we van tevoren bedacht hadden is: uitstellen of toegeven aan verleidingen.

Wat nu te doen?

Hiertoe heb je drie oplossingen te weten:

  • Veranderen
  • Tolereren
  • Benutten

Veranderen betekent dat je, je denken gaat beïnvloeden. Je gaat nieuwe denkscenario’s bedenken voor je irrationele gedachtes. Het gaat hierbij om omdenken. .

Tolereren betekent dat je het toestaat. Je verdraagt de situatie zoals die is en laat de vlagen van frustratie ongemakkelijk door je lijf stromen tot ze gaan liggen. Hier komt de nadruk te liggen op leren accepteren en loslaten.

Bij tolereren kun je ook denken aan het accepteren van de pijn, pijn die je voelt als het niet lukt, om die te verdragen. 

De derde variant is benutten. De situatie juist benutten om er beter van te worden. Je raakt gefrustreerd door de situatie maar dit is juist voor jou een motivatie om er nog harder aan te trekken en datgene te krijgen wat je voor ogen hebt. De frustratie wordt brandstof! Het is vallen en weer opstaan. 

Wil jij grip op jouw frustratie?

Neem dan contact met me op dan kunnen we kijken wat ik voor je kan betekenen.

M. Martine Smidt-Luijk

Frustratiecoach en trainer, Power2People

Meer dan 10 jaar heb ik ervaring opgedaan als onderwijskundige en coach binnen de bancaire sector met Young Professionals. In 2015 ben ik als zelfstandig coach en trainer begonnen om me specifiek te richten op de groep Millennials.

Millennials die vragen hebben op het gebied van frustratie, werkstress en loopbaan.

Ik help mensen meer inzicht te krijgen in zichzelf en hun potentieel optimaal te benutten. Zodat ze ondermeer veerkrachtiger worden.

Mijn energie haal ik uit mijn werk maar ook door sportief bezig te zijn en hierin uitdagende doelen te stellen. Van het lopen van marathons en halve marathons heb ik mezelf een nieuwe uitdaging opgelegd. Zo ga ik deze zomer voor het eerst een sprintthriatlon doen. Waarbij het aanleren van de borstcrawl, voor mij compleet nieuw, ook voor de nodige frustraties heeft gezorgd, maar ik gelukkig ook wist hoe hier mee om te gaan.

En ben ik niet aan het werk of sporten dan geniet ik van mijn gezin.

 

4 Contributions
7 Followers
3 Following